Kajava-terapia

Menetelmän historia »

Kajava-terapia© on yli sata vuotta vanha suomalaisen kirurgi ja anatomian professori Yrjö Kajavan kehittämä hoitomuoto. Se on koko kehon huomioiva kokonaisvaltainen hoito, jossa sidekudokseen kohdistuvilla hoito-otteilla vaikutetaan ääreis- ja keskushermostoon, pintaverenkiertoon sekä imunestekiertoon ja sidekudosrakenteiden kykyyn liikkua toisiinsa nähden.

Kajava-terapiaa© käytetään tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitamiseen, mutta myös erilaisten sairauksien ja tapaturmien aiheuttamien turvotustilanteiden helpottamiseksi sekä yleisen hermostollisen rentoutumisen saavuttamiseksi.

Hoito sopii kaikenikäisille: sitä voidaan soveltaa vauvasta vaariin. Kajava-terapiassa käsitellään perinteisesti koko keho varpaista päälaelle. Erityisen tärkeänä pidetään kehon ääriosien (käsien ja jalkojen) käsittelyä. Hieronta on kevyttä, mutta jännealueita ja lihasten kiinnityskohtia käsitellään napakastikin. Koko hoidon kesto on 1,5 – 2 tuntia. Tarvittaessa voidaan tehdä osahoitoja.

Kajava-terapiaa© voivat antaa vain siihen erikseen koulutetut terveydenhuollon ammattihenkilöt. Lue lisää ja etsi lähin terapeuttisi sivulta Kajava-terapeutit.

Menetelmän historia

Kajava-terapia (tai pidemmin professori Yrjö Kajavan anatomis-fysiologinen terapia) kantaa kehittäjänsä Yrjö Kajavan nimeä. Yrjö Kajava (1884 – 1929) oli lääketieteen ja kirurgian tohtori ja anatomian professori Helsingin yliopistossa. Hän kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen anatomian oppikirjan (Ihmisen Anatomia, 1912) ja oli kiinnostunut laaja-alaisesta hoitamisesta, mihin hän haki oppia matkoillaan Saksaan ja Sveitsiin.

Kajava-terapia syntyi Helsingin kirurgisessa sairaalassa, kun Yrjö Kajava alkoi kouluttaa hoitajia käsittelemään potilaita ennen ja jälkeen leikkausten. Hierontaotteiden tarkoitus oli kiihdyttää veren- ja imunesteiden kiertoa ja parantaa hermoston toimintaa. Näin valmisteltiin kehoa leikkaukseen, ja leikkauksen jälkeen tuettiin toipumista. Aikalaiskertomusten mukaan Kajavan hoidokeilla oli muita vähemmän komplikaatioita ja he toipuivat operaatioista tavallista nopeammin.

Yrjö Kajava menehtyi verrattain nuorena, 45-vuotiaana. Hänen hierontamenetelmänsä jäi elämään oppilaiden työssä, vaikka suurin osa Kajavalta peritystä koulutusmateriaalista tuhoutui sodan aikana pommituksissa. 1980-luvulta 2000-luvun alkuun asti pyörineillä säännöllisillä kursseilla kajava-terapeutteja koulutettiin kaikkiaan reilut sata. Tästä sukupolvesta aktiivisia terapeutteja on enää kymmenkunta, ja keski-ikä alkaa olla korkea.

Kajavan opit kuitenkin elävät, sillä kajava-terapeuttikoulutus aloitettiin uudelleen keväällä 2018. Uusimuotoista koulutusta annetaan Lempäälässä Hakkarin Helmessä, missä kouluttajina toimivat fysioterapeutti, opettaja Mika Pihlman ja kajava-terapeutti, sairaanhoitaja Liisa Puronen.

Lue uutinen: Ensimmäiset uusimuotoisen koulutuksen Kajava-terapeutit valmistuivat